Smeds Gård, i Södra Munkarp söder om Höör, producerar i liten skala kött och ägg från höns efter säsong.
Alla fjäderfä går ute året runt så fort de är gamla nog att klara årstidens utetemperatur, med undantag för när det av Jordbruksverket utfärdas utegångsförbud.
Sommarhalvåret använder vi mobila sommarstugor till hönsen och de flyttas regelbundet så hönsen alltid har grönt gräs att sprätta runt i och hitta godsaker. På vinterhalvåret bor de i stallet med luckor ut i stora vinterhagar. Vi kläcker både i maskin och får en del naturruvat när nån höna känner att andan faller på.
Hönsen är av bl.a. raserna Isbar, Bovans, Cream Legbar, Bresse Gauloise, m.fl. samt blandisar. Att vi har så stor variation mellan raser på hönsen är för att få den vackra blandningen av äggfärger som är så populär och då behöver vi kläcka fram lite olika raser och kombinationer. Vi brukar ha ca. 200 värpande hönor och utöver det ett gäng unga hönor och tuppar på tillväxt.
För oss som är köttätare är det viktigt att djuren är välmående och lite bortskämda under hela sitt liv och att inget går till spillo. Därför sorterar vi inte bort tuppar direkt vid kläck bara för att de inte kan lägga ägg eller är av typisk köttras, vi destruerar heller inte värphöns efter en kortare värpperiod. De blir fantastiskt bra mat istället.