Sök

Flitiga medarbetare ger bra fruktskörd

Den som odlar måste leva i symbios med naturen och vädrets makter för att nå ett reko resultat. Som fruktodlare är man beroende av väder, vind, soltimmar. Och pollinerare!

När det våras så gäller det för fruktodlarnas viktigaste medarbetare är redo. En framgångsrik pollinering vid blomning är en förutsättning för en god och riklig fruktskörd.

Livsviktiga för ekosystemet
Det finns kanske ingen insekt det skrivits om så mycket som honungsbiet – och det är kanske inte så konstigt. De är livsviktiga för hela ekosystemet och genom att pollinera blommor kan biet, förutom att det bidrar till att blommorna blir frukt, också bidra till att rädda utrotningshotade växter.

Väder, vind och kyla
Bina övervintrar i sin kupa och vaknar när det våras. Då gäller det att vädret passar de flitiga bina så pollineringsarbetet kan börja. Regn, kyla och vind kan göra att bina stannar kvar inne i kupan oavsett om blomningen är i full gång och det är mycket arbete som väntar för dem. Om vårvärmen kommer väldigt tidigt och därmed blomningen, så finns alltid risk för ett kyligt bakslag. Då finns också risken att bisamhället i kupan inte riktigt är så utvecklat, inte riktigt redo att sätta igång med pollineringen med full kraft.

Flitiga medarbetare
Flitiga medarbetare

Många bin i arbete
För att pollinera 50 000 fruktträd krävs ungefär 1 miljon pollinatörer. I en bikupa finns det mellan 20 000 – 90 000 bin beroende på årstid och hur starkt bisamhället är. I början av säsongen är det färre bin i en kupa – 20 000-30 000 – och under våren lägger drottningen fler än tusen ägg per dag. I hela sin livstid kan drottningen lägga ungefär 500 000 ägg. Sommartid bor det 1 drottning, ungefär 1000 drönare (hanbin) och ungefär 60 000 arbetsbin (honbin) i ett bisamhälle. Med en riktigt duktig drottning kan ett bisamhälle ha så många som 90 000 invånare! Drottningen kan leva upp till 5 år medan arbetsbin har en livslängd på 1 – 6 månader beroende på årstid.

Det gäller att alla medarbetare är beredda när äppelblommorna slår ut
Det gäller att alla medarbetare är beredda när äppelblommorna slår ut

3-4 miljoner blommor ger 0,5 kg honung
De flitiga bina jobbar inte bara med att samla in vatten, nektar, pollen och propolis. Det arbetas också för fullt också inne i kupan med städning och vakthållning. Och att göra honung! Varje arbetsbi har sin speciella uppgift. Honungen kommer från den insamlade söta nektarn från blommor och blir till genom att arbetsbiet, när det kommer tillbaka till kupan med insamlad nektar, ”kräker upp” och sväljer om nektarn flera gånger tills vatteninnehållet förångats och nektarn spjälkats. Med biets fodersaftkörtlar produceras enzymer som omvandlar nektarn till honung. Av 3 kg insamlad nektar produceras 1 kg honung.

För att skapa ett halvt kilo honung behöver bina besöka 3-4 miljoner blommor. Deras arbets- och flyginsats för detta motsvarar två varvs flygning runt jorden!

Text: Maria Anderberg
Bild: Maria Anderberg och Lina Norsell

Paus medan flitiga bina (medarbetare) arbetar
Paus medan flitiga bina (medarbetare) arbetar
Dela till alla du känner :)

Sajna upp dig för våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om REKO-RING ONLINE
Vi bryr oss om dina uppgifter i vår integritetspolicy
Reko-Ring Online Logo
Vi främjar lokalt producerad mat för konsumenter både i städer och på landsbygden.
EU logo Jordbruksfonden
Denna REKO-Webbplats är delfinansierad av EU-medel för att främja lokalt producerad mat för svenska konsumenter både i städer och landsbygd.
KRAV
Godkänd för ekologisk odling med KRAV
Äkta Vara
EU Organic Logotype
Svenskt Sigill
Svenskt Sigill Naturbeteskött
© REKO-RING ONLINE
En reko marknadsplats online
2024