Sök

Lina Norssell, biodlare och honungsproducent från Borråkra utanför Degeberga

Lina Norssell – ”linas och binas”

REKO-ringare, biodlare och honungsproducent

– Jag hinner prata med dig en liten stund på onsdagsmorgon, ungefär vid 8-tiden. Just nu tappar vi honung nästan dygnet runt.

Att få till en intervju mitt i honungsskörden med Lina Norssell, biodlare och honungsproducent från Borråkra utanför Degeberga, är inte lätt. Arbetet med att hämta förstaskörden honung från de 100 bikuporna som placerats runt om på Österlen och tappa upp dem på burkar direkt kräver all tid och fokus från Lina och hennes kompanjon och mamma Eva Norssell.

När vi till slut lyckas få till intervjun en tidig morgon, så har Lina bara sovit några timmar.

– Vi slungade honung till strax efter två i natt. Vissa nätter har vi jobbat ännu längre, berättar hon och fortsätter:
Nu är vi snart färdiga med den första av årets tre skördar. Det har blivit ganska mycket honung hittills, ungefär ett och ett halvt ton.

Lina förklarar varför det blir så bråda tider för linas och binas under honungsskörden:

– Om man har många samhällen, är det vanligt att man inte tappar upp honungen direkt. Och om man säljer till grossist, så förvaras ofta honungen i tankar och då måste den mjukgöras för att kunna tappas upp. Då värmer man honungen och för varje gång honungen värms, så förlorar den lite i kvalitet, säger Lina och fortsätter:

– Vi har ju valt att sälja en stor del av vår honung direkt till kund genom Reko och i vår gårdsbutik på gården Nickebo i Sillaröd, och för att få bästa möjliga kvalitet på honungen tappar vi den direkt på burk efter skörd, innan det stelnar.

Lina fick sina första bikupor för drygt 20 år sedan, när hon var tonåring, och för 15 år sedan gick hon en tvåårig yrkesutbildning i biodling och startade företaget – men det var först för drygt fem år sedan som hon på allvar började arbeta med biodling. Då arrenderade hon redan en större ekologisk äppelodling och kombinationen fungerade bra. Vid den tiden hade mamma Eva haft ett väl etablerat, lokalproducerande livsmedelsföretag (marmelader, kryddor, vinägrar mm) under många år. När kommunen av misstag besprutade Linas ekologiska äppelodling och Evas stora kokkärl gick sönder ungefär samtidigt, beslut sig de två för att bita ihop, komma igen och satsa på biodling och honung tillsammans i företaget linas och binas.

Idag sker produktionen hos Lina i Borråkra, medan en stor del av försäljningen sker genom REKO-ringarna i Simrishamn och Ystad, där Lina är administratör, och i gårdsbutiken hos Eva och Niklas Norssell i Sillaröd. I företaget arbetar också ungefär 8 miljoner surrande medarbetare på olika ”filialer” runt om på Österlen och de kan – till skillnad från Lina – vila lite under vintern.

– Det är klart att det är lugnare under vintern, men egentligen finns det en hel del underhåll att ta tag i då, som man knappast hinner under sommaren.

Att som Lina ha ett hundratal bisamhällen är egentligen inte särskilt storskaligt för att vara yrkesbiodlare. Men eftersom linas och binas säljer honungen på burk direkt till kund, så fungerar det. Då behöver man inte ha lika många bisamhällen som den biodlare som säljer sin honung till upphandlare. Lina samlar också in pollen och säljer en del andra ”bi”-produkter som till exempel bivaxdukar.

Lina Norssell, biodlare och honungsproducent från Borråkra utanför Degeberga
Lina Norssell, biodlare och honungsproducent från Borråkra utanför Degeberga

Lina brinner för idén med REKO-ringarna och när hon, via en praktikant, kom i kontakt med konceptet genom en REKO-ring i Malmö, beslöt hon att starta upp ringar i både Simrishamn och Ystad.

– REKO är en jättebra idé och jag skulle vilja se att det startas fler REKO-ringar också på mindre orter, med fler små producenter, säger Lina och fortsätter:

– Man skulle kanske kunna ha utlämning i småbyarna med nån timmes mellanrum genom fler, mindre ringar.
Det skulle såklart också vara mycket bra för konsumenten. Och för lokalsamhället. Jag ser gärna en utveckling där det är kort väg mellan konsument och producent. Det är bra med fler möjligheter att köpa lokal- och närproducerat, där transporter och processer minimeras. Där är REKO-ringarna viktiga!

Dela till alla du känner :)

Sajna upp dig för våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om REKO-RING ONLINE
Vi bryr oss om dina uppgifter i vår integritetspolicy
Reko-Ring Online Logo
Vi främjar lokalt producerad mat för konsumenter både i städer och på landsbygden.
EU logo Jordbruksfonden
Denna REKO-Webbplats är delfinansierad av EU-medel för att främja lokalt producerad mat för svenska konsumenter både i städer och landsbygd.
KRAV
Godkänd för ekologisk odling med KRAV
Äkta Vara
EU Organic Logotype
Svenskt Sigill
Svenskt Sigill Naturbeteskött
© REKO-RING ONLINE
En reko marknadsplats online
2024