Sök

Växtfärgning – en tusenårig reko tradition

Runt om i hela världen har vi i tusentals år använt oss av växter för att sätta färg på tillvaron – garner, tyger, möbler och hår bland annat. Det går att med växter och till exempel rotfrukter använda nästan hela färgpaletten om man vill. Med växtfärger kan du färga naturfiber som tillexempel ull, siden, bomull och lin. Du kan såklart också färga garner, tyger eller kläder med naturliga växtfärger. Och varför inte prova att färga papper, läder eller trä med växtfärg?

Nästan alla växter ger någon färg, men alla växtfärger ger inte lika beständiga resultat och kan blekas i solljus eller i tvätt. Växtens färgstyrka är också beroende av växtplats, soltimmar, jordmån och så vidare. En del växter ger olika färger genom att man använder olika delar av växten och de flesta färgrika växter går att använda både färska och torkade.

Slutresultatet när du växtfärgar beror också på vilket material som färgas och om färgen fäster av sig självt eller om materialet behöver ”betas”, dvs behandlas med till exempel ättika, citronsyra, salt, alun eller kopparsulfat. Dessa ”betmedel” ger också olika nyanser och det är något att tänka på och prova sig fram med.

Fina, reko växtfärger
Här följer lite växttips för att måla världen omkring med lite fina, reko färger!
Det finns många många fler – prova dig fram och upptäck naturens egen färgpalett. Färdig att användas!

Äppelträdsbark

Passa på att växtfärg med nedklippta beskärningskvistar från äppelträden! Beroende på hur många efterbad och vilken ”betning” man använder, blir nyanserna från beigebrunt, till olivbrungrönt.

Daggkåpa
Daggkåpan kan plockas för färgning hela sommaren. Hela växten ger beige, citrongul, olivgrön och gulgrön färg. Bladen färgar ull gul eller grön.

Blåbär
Färga med blåbär ger en snygg blå/lila färg på tyget. En härlig nyans av blå kan man också få genom att färga med fjällig taggsvamp.

Tagetes
Den söta lilla prydnadsblomman tagetes ger en varm gul färg när man använder den till växtfärgning

Lök
Gult lökskal ger färgen gul / orange. Till ett färgningsbad behövs 70-100 gram gult lökskal, som kokas med 3 liter vatten i en timme. Första badet ger kraftigt gulorange färg och man kan behöva göra 2-3 efterbad för att få önskad nyans.

Gurkmeja
Ger skarp, fin gul färg på tyg, garn och kläder

Gullviva
Ger mild gul färg

Morotsblast
Att växtfärga med morotsblast ger grönt i olika nyanser. Koka blasten i 1 timme, sila och låte det alunbetade garnet ligga och sjuda i vätskan i en timme. I första badet ger det en beigegul färg, för att sedan gå över i grönt. Färgen skiljer sig mellan sommarmorot och höstmorot och även olika sorter. Prova dig fram!

Blåklint
Hela växten ger gröngul färg. Kronbladen ger en blåare nyans.. Blåklint färgar även lin blått, men färgen är inte hållbar.

Groblad
Ger en härligt guldig nyans

Kornvallmo
Ger en röd ton i växtfärgningen

Ljung
Ljung ger gula och bruna färger; guld- och rostfärg samt olika gröna nyanser, som mossgrönt, mörkt gräsgrönt, blågrönt samt grå- och svartgrönt. Ung ljung som inte blommat än ger klargul färg. Ljungens grenar ger grönt, orange och guld. Blommorna ger guld- eller rostfärg. Ljung har ofta använts till färgning av bl.a. läder.

Färga håret med växtfärg
Det går utmärkt att färga håret med växtfärg. Vet du vilken färg håret får av Henna? Flikrabarber? Rosmarin? Purjolök? Rölleka?

Våga testa!

Vågar du färga håret med purjolök?
Dela gärna till någon reko :)

Sajna upp dig för våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om REKO-RING ONLINE
Vi bryr oss om dina uppgifter i vår integritetspolicy
Reko-Ring Online Logo
Vi främjar lokalt producerad mat för konsumenter både i städer och på landsbygden.
EU logo Jordbruksfonden
Denna REKO-Webbplats är delfinansierad av EU-medel för att främja lokalt producerad mat för svenska konsumenter både i städer och landsbygd.
KRAV
Godkänd för ekologisk odling med KRAV
Äkta Vara
EU Organic Logotype
Svenskt Sigill
Svenskt Sigill Naturbeteskött
© REKO-RING ONLINE
En reko marknadsplats online
2024