Gunnarps Dexter är ett mindre familjeföretag där vi har kor, lite grisar, höns för äggproduktion och några bisamhällen. Vi har satsat på lite annorlunda raser. Grisarna är korsningar mellan ullgris och berkshire som växer långsammare och går ute med tillgång till halmade hyddor året om. Huvudnäringen inom företaget är dexterdjuren. Vi har ett 50-tal kalvande renrasiga dexter och därtill ca 10 dexterkorsningar. Dexter är en av västvärldens minsta koraser. Det som kännetecknar rasen är att det är en liten anpassningsbar ko som är tålig, hållbar och lättfödd. Kornas vuxenvikt är ca 300-350 kg. Kor som kalvar efter 15 års ålder tillhör vanligheterna för rasen.
Dextern har en unik förmåga att omvandla gräs till ett moget, saftigt och välmarmorerat kött. Eftersom dextern är liten till storleken är muskelfibrerna betydligt mindre än hos de tyngre köttraserna. De finare muskelfibrerna hos dextern, jämfört med en tyngre ras, tillsammans med det insprängda fettet hjälper till att behålla smakerna. Resultatet blir ett mörare, smakrikare och hälsosammare kött. Fettsyrasammansättningen skiljer sig mellan det marmorerade fettet och det utanpåliggande fettet (s k putsfett) på det viset att halten Omega 3-fettsyror är högre i det marmorerade fettet. På grund av den sena slaktmognaden och den lågintensiva utfodringen innehåller köttet en bättre fettsyrasammansättning än djur som föds upp på kraftfoder (spannmål, soja, raps etc) och som därmed har en tidigare slaktmognad. Ålder för slaktmognad är ungefär 24-48 månader på tjurar och 30-60 månader för en stut. Dexter lämpar sig på lite känsligare marker då de skonar marken med sin låga vikt. Den fungerar också ypperligt på marker som håller på att växa igen. Dextern äter det mesta och håller hullet bra på lite sämre marker.
Alla våra djur går på lösdrift året om. De väljer själva om de vill vara inne eller ute. Under betessäsongen betar de uteslutande gräs och örter och på vintern utfodras de med egenproducerat ensilage. Hos oss betar de naturbeten och skogsbete. Inga djur betar på odlingsmark. På betena finns det gott om stengärden, odlingsröse, buskar och skog. Markerna innehåller en stor variation av olika örter. Den rika variationen i växtlighet gör att många olika fågelarter, insekter och djur kan hitta föda och boplatser i det varierande landskapet. Den biologiska mångfalden är stor. Det finns ingen ekonomi eller praktisk möjlighet att odla på markerna som djuren betar. Alternativet för den här typen av betesmark är igenväxning, som i sin tur leder till minskad biologisk mångfald. Vi ser våra djur som medhjälpare och är dem evigt tacksamma för de jobb de gör genom att hjälpa oss med att hålla markerna öppna.
Vi slaktar våra djur på ett lokalt slakteri. Där hängmöras köttet i 2 veckor för bästa kvalitet. Vi säljer köttet direkt till kunden via köttlådor som levereras hem till dörren eller via ett antal olika reko-ringar i Skåne.
185,00 kr
95,00 kr
104,00 kr
83,00 kr
68,00 kr
266,00 kr
163,00 kr
489,00 kr
201,00 kr
195,00 kr
386,00 kr
338,00 kr
310,00 kr
251,00 kr
529,00 kr
101,00 kr
95,00 kr
106,00 kr
110,00 kr
59,00 kr
59,00 kr
412,00 kr
341,00 kr
73,00 kr
158,00 kr
237,00 kr
50,00 kr
538,00 kr
162,00 kr
97,00 kr
184,00 kr
210,00 kr
232,00 kr
335,00 kr
356,00 kr
85,00 kr
85,00 kr
85,00 kr
75,00 kr
500,00 kr
114,00 kr
85,00 kr
130,00 kr
500,00 kr