Gör så här
-
Skala vitlöksklyftorna, gör ett hål i dem med gaffel och lägg åt sidan. Sikta på en ratio av 1:1 mellan honung och vitlöksklyftor.
-
Lägg hounugen i en glasburk med lock. (OBS ej värmebehandlad honung)
-
Ta vitlöksklyftorna och tryck in i den fasta honungen.
-
Se till att vitlöken är helt täckt av honung. Fyll på med honung vid behov. Honungen kommer bli flytande när fermenteringsprocessen kommit igång.
-
Sätt på lock och låt burken stå i rumstemperatur i 5-7 dagar. Skaka om burken dagligen och smaka av när honungen blivit flytande. Pys burken försiktigt om du upplever att locket buktar. Patentlock pyser av sig självt.
-
Förvara den fermenterade vitlökshonungen svalt (utanför kylskåp). Den klarar sig i flera flera månader.
Fermenterad vitlök i honung är en hälsosam och läcker produkt som görs genom att fermentera vitlök i honung. Fermenteringen skapar en mängd goda bakterier och enzymer som sägs bidra till att stödja en sund tarmflora och immunsystem. Vitlök i sig är också känt för att ha många hälsofördelar, inklusive antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper. Honungen får en kraftfull smak av umami som kan användas i många maträtter eller ätas som den är.