Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.
Gör så här
- Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av. Ta inte med grova skaft, då kan saften bli besk.
- Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i skivor.
- Varva blomklasar och citron i en bunke.
- Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om så att sockret löser sig. Blanda ner citronsyran. Häll den heta sockerlagen över flädern och citronerna.
- Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck bunken. Låt stå i kylskåp 2-3 dygn.
- Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt.
- Späd med vatten eller kolsyrat vatten vid servering.Tips: Frys in saften i mindre plastflaskor. Tänk på att inte fylla flaskorna ända upp.
För mindre söt saft minska sockermängden till 10-12 dl (för 2 l saft).