Fläderblomssaft är en uppfriskande somrig dryck & busenkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – Det är under juni som fläderblommorna oftast blommar och det är i augusti som bärklasarna bildas. Men du, vänta inte för länge med att plocka blommorna utan ta det direkt när de har slagit ut. Tar du dem för sent så finns risken att du får med dig de tråkiga svarta bladlössen, något man helst vill undvika.
Gör så här
- Skölj blomklasarna i ljummet vatten och låt rinna av.
- Skölj citronerna och skär upp dem i skivor.
- Varva blomklasar och citron i en bunke.
- Koka upp vattnet, blanda ner sockret och rör om så att sockret löser sig. Blanda ner citronsyran. Häll den varma sockerlagen över flädern och citronerna.
- Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck bunken. Ställ i kylskåp 2-3 dygn.
- Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt.
- Späd med vatten eller kolsyrat vatten vid servering.Tips: Frys in saften i mindre plastflaskor. Tänk på att inte fylla flaskorna ända upp.
Om minde söt saft önskas: minska mängden socker till 10-12 dl (för 2 l saft).