Sök

Fläderblomssaft

Fläderblomssaft är en uppfriskande somrig dryck & busenkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – Det är under juni som fläderblommorna oftast blommar och det är i augusti som bärklasarna bildas. Men du, vänta inte för länge med att plocka blommorna utan ta det direkt när de har slagit ut. Tar du dem för sent så finns risken att du får med dig de tråkiga svarta bladlössen, något man helst vill undvika.

Gör så här

  1. Skölj blomklasarna i ljummet vatten och låt rinna av.
  2. Skölj citronerna och skär upp dem i skivor.
  3. Varva blomklasar och citron i en bunke.
  4. Koka upp vattnet, blanda ner sockret och rör om så att sockret löser sig. Blanda ner citronsyran. Häll den varma sockerlagen över flädern och citronerna.
  5. Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck bunken. Ställ  i kylskåp 2-3 dygn.
  6. Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt.
  7. Späd med vatten eller kolsyrat vatten vid servering.Tips: Frys in saften i mindre plastflaskor. Tänk på att inte fylla flaskorna ända upp.
    Om minde söt saft önskas: minska mängden socker till 10-12 dl (för 2 l saft).
Ingredienser
20-30
st
stora fläderblomsklasar
2
st
stora eller 3 små citroner
1 1/2
liter
vatten
1 1/2
liter
strösocker (1 1/2 liter motsvarar 1350 g)
1
msk
citronsyra (1 msk motsvarar ca 15 g)
Skrivet av:
RRO
Foto:
Peter Mason
Dela gärna till någon reko :)

Sajna upp dig för våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om REKO-RING ONLINE
Vi bryr oss om dina uppgifter i vår integritetspolicy
Reko-Ring Online Logo
Vi främjar lokalt producerad mat för konsumenter både i städer och på landsbygden.
EU logo Jordbruksfonden
Denna REKO-Webbplats är delfinansierad av EU-medel för att främja lokalt producerad mat för svenska konsumenter både i städer och landsbygd.
KRAV
Godkänd för ekologisk odling med KRAV
Äkta Vara
EU Organic Logotype
Svenskt Sigill
Svenskt Sigill Naturbeteskött
© REKO-RING ONLINE
En reko marknadsplats online
2024