Sök

Fläderblomssaft

Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.

Gör så här

  1. Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av. Ta inte med grova skaft, då kan saften bli besk.
  2. Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i skivor.
  3. Varva blomklasar och citron i en bunke.
  4. Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om så att sockret löser sig. Blanda ner citronsyran. Häll den heta sockerlagen över flädern och citronerna.
  5. Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck bunken. Låt stå i kylskåp 2-3 dygn.
  6. Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt.
  7. Späd med vatten eller kolsyrat vatten vid servering.Tips: Frys in saften i mindre plastflaskor. Tänk på att inte fylla flaskorna ända upp.
    För mindre söt saft minska sockermängden till 10-12 dl (för 2 l saft).
Ingredienser
20-30
st
stora fläderblomsklasar
2
st
stora eller 3 små citroner
1 1/2
liter
vatten
1 1/2
liter
strösocker (1 1/2 liter motsvarar 1350 g)
1
msk
citronsyra (1 msk motsvarar ca 15 g)
Skrivet av:
ica
Foto:
Peter Mason
Dela till alla du känner :)

Sajna upp dig för våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om REKO-RING ONLINE
Vi bryr oss om dina uppgifter i vår integritetspolicy
Reko-Ring Online Logo
Vi främjar lokalt producerad mat för konsumenter både i städer och på landsbygden.
EU logo Jordbruksfonden
Denna REKO-Webbplats är delfinansierad av EU-medel för att främja lokalt producerad mat för svenska konsumenter både i städer och landsbygd.
KRAV
Godkänd för ekologisk odling med KRAV
Äkta Vara
EU Organic Logotype
Svenskt Sigill
Svenskt Sigill Naturbeteskött
© REKO-RING ONLINE
En reko marknadsplats online
2024