Sök

Mör långstekt lammstek med ben

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 175°C (vanlig ugn) eller 160°C (fläkt). Dela vitlöken på hälften, skala löken och dela i klyftor. Skala morötter och dela citronen i delar. Fördela ut vitlök, lök, morötter, citron och örter i en långpanna eller en stor, djup ugnsform.
  2. Putsa och krydda lammet: Skär bort ev. senor från ytan av lammsteken. Krydda köttet med rejält med salt och peppar och gnid in. Placera det ovanpå vitlök/lök/grönsaker i ugnsformen. Strö ev. över mer salt och peppar. Ringla olivolja över.
  3. Tillsätt buljongen och täck plåten och köttet med folie: Ringla lamm med olivolja. Täck med folie och se till att det blir så tätt som möjligt runt kanterna.
  4. Placera mitt i eller lågt i ugnen och rosta i 4-6 timmar. Efter ca 2 timmar, ta ut och vänd lammet. Efter ca 4 h, kontrollera köttet genom att ur ugnen, ta bort folien, testa att köttet är tillräckligt mört genom att lätt bända av det från benet med en gaffel. Om det inte går lätt, sätt tillbaka i ugnen, täck igen.
  5. När köttet är tillräckligt mört kan du ta bort folien och låta rosta i 10-20 min för att få fin yta på köttet.
  6. Nä köttet är klart kan du gärna ta bort stora delar av köttet från benet så att det landar i buljongen i plåten och låta det vila där i ca 30 min. Det gör att skyn drar in i köttet så att det blir extra smakrikt och saftigt.

 

Tips! Servera lammet med puré gjord av sellerirot, blomkål och ramslök (kan bytas mot gräslök och lite vitlök), ghee, salt och peppar. Utöver det rostade morötter och sockerärtor. Magiskt gott!

Förberedelser: 20minuter
Tillagningstid: 2minuter
Portioner:  8 port
Foto: Angelikas Gård
Ingredienser
2,5
kg
lammstek med ben
1
msk
salt
0,5
msk
svartpeppar
3
msk
olivolja
1
st
vitlök, helt huvud
3
st
rosmarinkvistar eller timjankvistar
7,5
dl
benbuljong
3
st
morötter
1
st
gul lök
2
st
lagerblad
1
st
citron
Skrivet av:
Nilla's Kitchen
Foto:
Dela gärna till någon reko :)

Sajna upp dig för våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om REKO-RING ONLINE
Vi bryr oss om dina uppgifter i vår integritetspolicy
Reko-Ring Online Logo
Vi främjar lokalt producerad mat för konsumenter både i städer och på landsbygden.
EU logo Jordbruksfonden
Denna REKO-Webbplats är delfinansierad av EU-medel för att främja lokalt producerad mat för svenska konsumenter både i städer och landsbygd.
KRAV
Godkänd för ekologisk odling med KRAV
Äkta Vara
EU Organic Logotype
Svenskt Sigill
Svenskt Sigill Naturbeteskött
© REKO-RING ONLINE
En reko marknadsplats online
2024